Fizika Blog

Fizika emelt érettségi esszé 1.

2012.10.09 18:00

Ezzel bejegyzéssel egy sorozatot indítok útjára: a páratlan bejegyzésekben bemutatok egy korábbi emelt szintű fizika érettségiből egy esszé témát, a páros bejegyzésekben, pedig megmutatok egy minta kidolgozást az adott esszére. Természetesen ezeket az esszéket többféleképpen meg lehet írni, így az én megoldásaim nem egyedüli kinyilatkoztatások lesznek, csak egy példát mutatnak. Az első esszé téma:

 

1. A newtoni dinamika alapjai 

Ismeretes, hogy Arisztotelész (i.e. 384-i.e. 322) görög filozófus és természettudós olyan egységes világképet alakított ki, amely ellen sok részletében felmerülhetett kétely, de a XVII. századig nem tudtak új és jobb egységes világképet kialakítani.

Az ismertetés első részében tekintse át a newtoni dinamika törvényrendszerét (Newton I., II. és III. törvénye), majd ennek felhasználásával mutassa be, hogy mennyiben jelentett új megközelítést Arisztotelész felfogásához képest a mozgások okának értelmezésében a newtoni dinamika!

Arisztotelész úgy gondolta, hogy a Földön az élettelen tárgyak alapállapota a nyugalom, mozgásukhoz valamilyen külső hatásra (ható ok) van szükség. Mozgásuk kétféle lehet. A „kényszerített mozgást” más test okozza. Ekkor a test sebessége annál nagyobb, minél nagyobb a ráható „erő”. A „természetes mozgásnál” a környezetüknél nehezebb testek lefelé esnek, és annál gyorsabban esik egy test, minél nehezebb.

 

A példa kidolgozás a következő részben lesz.

Az univerzum méretei

2012.10.09 00:00

Az alábbi linken egy gyönyörű animációt láthattok az univerzumban előforduló méretekről:

https://scaleofuniverse.com/

Jó bámészkodást!

Fizika érettségi szóbeli

2012.08.25 00:00

Nézzük, mi vár a vizsgázókra szóbeli vizsga guillotine-ja alatt!

Először is, ami közös közép és emelt szinten: 

A vizsgán húsz tétel közül kell egyet húzni. A húzás után felkészülési idő áll a diák rendelkezésére, hogy a tételen szereplő elméleti témaköröket végig gondolja, róluk vázlatot készítsen, illetve, hogy a tételen megadott kísérletet elvégezze, és annak eredményeit írásban rögzítse. A felkészülési idő után a vizsgázónak a vizsgáztató tanár vagy bizottság felé folyamatos, önálló, logikusan felépített 10-15 perces felelettel kell beszámolnia. Fontos, hogy a tanárok alapvetően azt pontozzák, ami elhangzik. Ez egyaránt vonatkozik az elméleti és kísérleti részre. A kísérlet elvégzését is az alapján értékelik, hogy a diák hogyan számol be a kísérlet elvégzéséről. Ha a diák a feleletben megakad, kérdésekkel kell segíteni őt, vagy a megadott tárgytól elkalandozik az negatívan befolyásolja az értékelést. 

 

Középszinten: A vizsgát a diáknak a saját iskolájában kell lettenie, a fizikatanára előtt. A tételsort az iskola természettudományi munkaközössége állítja össze (központilag előírt irányelvek szerint).

 

Emelt szinten: A vizsgát központilag meghatározott helyen, nem a diák saját iskolájában kell letenni. A vizsgát 3 tanárból álló bizottság értékeli. Az elméleti tételek nagyobb részt fednek le a fizikában, alaposabb tudást kérnek számon, mint középszinten. 

Néhány tájékoztató anyag a 2012-es májusi emelt szintű érettségivel kapcsolatban: mérésekmérésleirasszobeli_temakorok.

 

 

 

 

Fizika érettségi írásbeli

2012.08.17 00:00

Egy rövid összefoglaló a fizika érettségiről:

Az érettségi írásbeli és szóbeli részből áll.

Írásbeli:

Középszinten 120 perc áll a rendelkezésre, hogy a vizsgázó 20 tesztkérdést és 3 összetett feladatot megoldjon. A tesztkérdésekben 3 lehetőség közül kell kiválasztani az egyetlen jó választ, és mindegyik feladat 2 pontot ér. Az összetett kérdések közül az első kettő hagyományosnak mondható fizika feladat ("számolós"). A harmadiknál A és B variáns közül kell választani, és rövid fogalmazással kell válaszolni. Néhány lehetséges típus: egy fizikai modell vagy témakör rövid bemutatása (pl.: Bohr-modell leírása), grafikon elemzés, kísérlet elemzés stb. A kifejtős kérdések összesen 50 pontot érnek.

 

Emelt szinten a vizsga időtartama 240 perc. Itt teszt kérdésekből csak 15 van (csökken a mázli szerepe). A második részben egy esszét kell írni a 3 megadott témakör közül egyet választva. Hasonló a középszint 3. összetett feladatához, de emelt szinten alaposabban kell kifejteni egy-egy témakört. Itt szinte mindig előfordul modern fizikai téma (atommodellek, radioaktivitás, relativitáselmélet, foto-effektus stb.). Az esszé 23 pontot ér (kifejtés: 5, tartalom: 18). Végül az emelt írásbeli négy hagyományos fizika feladattal zárul összesen 47 pont értékben.

A korábbi évek érettségi feladatsorai ezen a címen találhatóak.

 

Villám

2012.08.16 18:58

Lassított felvétel egy felhő-föld és egy felhő-felhő villám útjáról:

 

Első bejegyzés

2012.08.15 12:58

Ma elindítottuk az új blogunkat. Kérjük kövesse figyelemmel, igyekszünk mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

<< 1 | 2