Fizika emelt érettségi esszé 1.

2012.10.09 18:00

Ezzel bejegyzéssel egy sorozatot indítok útjára: a páratlan bejegyzésekben bemutatok egy korábbi emelt szintű fizika érettségiből egy esszé témát, a páros bejegyzésekben, pedig megmutatok egy minta kidolgozást az adott esszére. Természetesen ezeket az esszéket többféleképpen meg lehet írni, így az én megoldásaim nem egyedüli kinyilatkoztatások lesznek, csak egy példát mutatnak. Az első esszé téma:

 

1. A newtoni dinamika alapjai 

Ismeretes, hogy Arisztotelész (i.e. 384-i.e. 322) görög filozófus és természettudós olyan egységes világképet alakított ki, amely ellen sok részletében felmerülhetett kétely, de a XVII. századig nem tudtak új és jobb egységes világképet kialakítani.

Az ismertetés első részében tekintse át a newtoni dinamika törvényrendszerét (Newton I., II. és III. törvénye), majd ennek felhasználásával mutassa be, hogy mennyiben jelentett új megközelítést Arisztotelész felfogásához képest a mozgások okának értelmezésében a newtoni dinamika!

Arisztotelész úgy gondolta, hogy a Földön az élettelen tárgyak alapállapota a nyugalom, mozgásukhoz valamilyen külső hatásra (ható ok) van szükség. Mozgásuk kétféle lehet. A „kényszerített mozgást” más test okozza. Ekkor a test sebessége annál nagyobb, minél nagyobb a ráható „erő”. A „természetes mozgásnál” a környezetüknél nehezebb testek lefelé esnek, és annál gyorsabban esik egy test, minél nehezebb.

 

A példa kidolgozás a következő részben lesz.